Usein kysytyt kysymykset
Miten selvitän oman IP-osoitteeni?
IP osoitteen tarkistus käy helpoiten komentokehotteesta (terminal / command prompt). Komento ja tuloste eroavat Windows, Linux ja MAC koneilla hieman.
Windows: Windows + R -> cmd -> ipconfig /all
MacOS: ifconfig
Linux: ifconfig tai ip addr show
Windows koneissa IP osoite tulostuu riville IPv4 Address. Joskus on myös hyvä tietää verkkokortin fyysinen osoite, eli MAC (Media Access Control), joka tulostuu riville Physical Address:Connection
MAC ja Linux koneissa komento on sama, mutta tulostus saattaa erota hieman.
-IP osoite löytyy inet addr riviltä.
-Verkkokortin MAC osoite puolestaan HWaddr riviltä
Huomaathan, että jos käytät reititintä, niin tietokoneiden osoitteet ovat todennäköisesti sisäverkon IP osoitteita 192.168.X.X. Tuolloin reitittimesi saa kyläverkon 86.50.X.X-muotoisen IP osoitteen ja tekee NAT-muunnoksen sisäverkon verkkolaitteille.
Langaton yhteyteni pätkii jatkuvasti, missä vika?
Langattoman yhteyden takkuilu johtuu melko usein päällekkäisillä radio-kanavilla toimivista reitittimistä. Kokeile vaihtaa taajuusale 2,4GHz -> 5GHz.
Langattoman pätkintä saattaa myös johtua huonosti toimivasta tukiasemasta. Tukiasemakin kannattaa joskus päivittää, käynnistää uudelleen ja puhdistaa suurimmista pölypalloista.
Kokeile pätkiikö verkkoyhteys myös kytkemällä tietokone suoraan verkkojohdolla seinärasiaan ethernet-kaapelilla. Näin saat selville onko vika reitittimessä vai kyläverkkoyhteydessä.
Peli/ohjelma N ei toimi verkossa, saako portin X auki palomuurista?
Ei.
Lue käyttösäännöt.
Mitkä portit ovat palomuurissa auki?
Ulospäin suuntautuvaa liikennettä ei pääsääntöisesti rajoiteta.
Kyläverkon koneisiin sallitaan yhteydet ns. turvallisin salatuin protokollin: SSH, IPsec ja OpenVPN. Lisäksi sallittuna on GRE.
Voitteko aktivoida asuntoni toisen verkkoliittimen tai siirtää sen toiseen huoneeseen?
Pääsääntöisesti liittimen siirtoja tai aktivointeja ei tehdä.
Poikkeuksia sääntöön kuitenkin on, eli pätevällä syyllä voi asiasta kysyä kyläverkon ylläpidolta.
Mikä WLAN-reititin toimii Kyläverkossa?
Jos olet hankkimassa ensimmäistä reititintäsi, etkä ole varma toimisiko laite Kyläverkossa, voit aina kysyä kyläverkon ylläpidolta kyseisestä laitteesta ennen kuin teet ostopäätöksen.
Emme voi kuitenkaan yleisesti mainostaa tai suositella mitään tiettyä mallia. Kunhan laite on oikea reititin, eikä ADSL/VDSL-modeemi, niin mallilla ei tekniikan kannalta ole väliä.